Το Μυστήριο του Βαπτίσματος 

Αγαπητοί Γονείς,

Το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι μια κοινωνική εκδήλωση ούτε μια κοσμική συνάθροιση συγγενών και φίλων αλλά ένα Ιερό Μυστήριο με το οποίο κατέρχεται το Πανάγιο Πνεύμα για να  φωτίσει και να αγιάσει τη ζωή του παιδιού σας.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του Ιερέα να τελέσει το μυστήριο όπως ορίζει η Εκκλησία μας, με τάξη και ευπρέπεια όσον αφορά το τελετουργικό του μέρος αλλά σημαντική είναι και η δική σας βοήθεια για να διαφυλαχθεί η ιερότητα και η σωτηριώδης σημασία του.

Ο Αγ. Συμεών επίσκοπος Θεσσαλονίκης μας αναφέρει ότι η ορθή και Κανονική τέλεση του μυστηρίου του βαπτίσματος εξασφαλίζει όχι μόνο την πνευματική αλλά και την σωματική υγεία του βαπτιζομένου.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους γίνεται νομίζω αντιληπτό ότι κυρίως από εσάς, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και με κοσμικά κριτήρια το σημαντικό αυτό γεγονός για την ζωή του παιδιού σας. Άλλωστε το κοινωνικό μέρος καλύπτεται με την ευκαιρία που δίνετε σε συγγενείς και φίλους να χαρούν μαζί σας στο εορταστικό τραπέζι που συνήθως ακολουθεί.

Η σωστή προετοιμασία σας συνίσταται κυρίως από το γεγονός ότι θα πρέπει προηγουμένως να έχετε ζητήσει την Χάρη του Θεού συμμετέχοντας ενεργά στα μυστήρια της Εξομολογήσεως και της Θείας Κοινωνίας.

Ιδιαίτερα προσεκτική θα πρέπει να είναι και η επιλογή του Αναδόχου (νονού) η οποία και αυτή πρέπει να εξασφαλίζεται με πνευματικά κριτήρια και όχι με κοσμικά, επαγγελματικά, συγγενικά κ.α. Συνήθως τέτοιου τύπου επιλογές προσφέρουν την τυπική μόνο παρουσία του αναδόχου στο μυστήριο και δεν παρέχουν την ουσιαστική πνευματική εγγύηση που επιθυμεί η Εκκλησία μας για την χριστιανική διάπλαση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας.

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν σκοπό ν’ ανακόψουν την δικαιολογημένη χαρά σας να προετοιμάσετε την Βάπτιση του παιδιού σας όσο το δυνατό καλύτερα αλλά να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε την ιερότητα του μυστηρίου και συγχρόνως να σας προσφέρουν την δυνατότητα η χαρά σας αυτή να είναι διαρκής και πνευματική για όλη την περαιτέρω ζωή και πορεία του.

Ευχόμενοι ο Κύριος να καταξιώσει και να φωτίσει το παιδί σας δια του Αγίου Βαπτίσματος, σας αναφέρουμε επιγραμματικά τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για την σωστή τέλεση του μυστηρίου:

Ο/Η Ανάδοχος πρέπει οπωσδήποτε να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και να μην έχει τελέσει μόνο πολιτικό γάμο. Πριν προσέλθει για την βάπτιση οφείλει να έχει μαζί του την Αστυνομική του Ταυτότητα και οποιοδήποτε νόμιμο παραστατικό δεικνύει  την χριστιανική του ιδιότητα (Ληξιαρχική Πράξη Γεννήσεως-Βαπτίσεως, Βαπτιστήριο). Αν είναι έγγαμος αρκεί η Ληξιαρχική Πράξη του Γάμου του.

Ο στολισμός πρέπει να είναι διακριτικός και κυρίως ν’ αποφεύγονται εντός και εκτός του Ιερού Ναού μπαλόνια ή οτιδήποτε άλλο προσβάλει την ιερότητα του χώρου.

Στην κολυμβήθρα ἀπαγορεύεται κάθε εἲδους διακόσμηση. Ὁ στολισμός μπορεῖ νά περιλαμβάνει μὶα ἢ δύο ἀνθοστήλες στόν σολέα τοῦ Ἱερού Ναοῦ, το δέ προαύλιο τοῦ ναοῦ δέν πρέπει νά μετατρέπεται σέ κοσμικό χῶρο με μπαλόνια.

Η βιντεοσκόπηση και η φωτογράφιση του μυστηρίου, καταλαβαίνουμε ότι σας προσφέρει τη δυνατότητα ν’ απαθανατίσετε με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα την ομορφότερη στιγμή της ζωής του παιδιού σας, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει διακριτικά, χωρίς να διαταράσσεται η ιερότητά του. Κρίνεται λοιπόν επιβεβλημένη εκ μέρους σας η σχετική σύσταση στο συνεργείο που θα επιλέξετε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. 

Τα βαπτιστικά ρούχα και κυρίως τα φωτιστικά (εσώρουχα) πρέπει να είναι χρώματος λευκού γιατί συμβολίζουν την φωτεινότητα του βαπτιζομένου.

Ο/Η νεοφώτιστος πρέπει να πλυθεί μετά την συμπλήρωση τριών ημερών από την βάπτισή του και το νερό να συλλεχθεί και να ριχθεί  στο χωνευτήριο του Ναού ή στη θάλασσα. Το ίδιο πρέπει να πράξετε και με το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων.

Τέλος στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε μορφή catering.

Δικαιολογητικα Γονέων:

Δικαιολογητικά Αναδόχων:

Ανάδοχος δεν μπορεί να γίνει αλλόδοξος ή αλλόθρησκος, αλλά ούτε και Ορθόδοξος που έχει τελέσει μόνο πολιτικό Γάμο.

Σε περίπτωση που οι ανάδοχοι έχουν βαπτιστεί στον Ι. Ναό μας, εκδίδεται Βεβαίωση βάπτισης από το ναό μας, αφού κλειστεί συνάντηση προς τούτο. Οι αιτούντες βεβαίωση βάπτισης πρέπει να φέρουν μαζί τους Αστ. Ταυτότητα

Μετά την βάπτιση, ο ιερεύς θα εκδώσει ΔΗΛΩΣΗ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ, την οποία οι γονείς πρέπει να καταθέσουν στο Ληξιαρχείο του Δήμου γεννήσεως του παιδιού, εντός 90 ημερών, προς αποφυγή διοικητικού προστίμου.

Πατήστε εδώ

Πατήστε εδώ (Μη διαθέσιμο)